08 februari 2018

Studenten Smart Technology presenteren met enthousiasme hun project

Het is al bijna een traditie. Aan het eind van een onderwijsperiode presenteren studenten van Smart Technology met enthousiasme hun projecten aan medestudenten, ouders en bedrijven. De studenten werken vanuit de satellietlabs aan opdrachten van het bedrijfsleven. Peter Scheurwater, teamleider Mechatronica Gouda, sprak op vrijdag 2 februari de presentaties aan elkaar en daagde de aanwezigen uit om ook buiten deze ochtend de co-creatie tussen het onderwijs en bedrijfsleven met elkaar op te zoeken. De presentaties werden dit keer gegeven in de grote ruimte op de begane grond van het bestuursbureau in Gouda.

Proces en demo-model

De ochtend bestond uit drie blokken. Allereerst waren de eerstejaars studenten aan de beurt. In zes groepjes lieten de studenten zien waar zij de afgelopen periode aan gewerkt hadden en presenteerden zij het resultaat. Dit deden ze door zowel het proces te laten zien alsook het uiteindelijke demo-model. De studenten – nog aan het begin van hun studie – vertelden enthousiast over hun project en stonden als professionals voor een groep. Soms met en vaak ook zonder zichtbare zenuwen.

Het demo-model

‘Stevige stad op slappe bodem’

Vervolgens waren de presentaties van de tweedejaars binnen het project ‘Stevige stad op slappe bodem’ aan de beurt. Dit project is vorig jaar gestart en gaat om het monitoren van water aan de Turfmarkt in Gouda. Het water van de gracht staat hier maar een klein stukje van de kade. Opdracht is om particulieren te voorzien van een systeem om het water te kunnen monitoren. Het team is er trots op om met dit project mee te kunnen doen en het project levert niet alleen zinvolle data op, maar ook ideeën en voorstellen om dit probleem aan te pakken.
Voor een volle zaal met zo’n 70 aanwezigen werd de druk opgevoerd en de lat hoger gelegd voor de presenterende studenten. Alle aanwezige en betrokken bedrijven stelden kritische vragen.

Co-creatieve en multidisciplinaire projecten

Vanuit het project zijn vanaf dit studiejaar ook deelprojecten gestart. Bijvoorbeeld een uitbreiding naar de ICT-opleiding om de data die wordt verzameld ook te kunnen ontsluiten via een app en/of website. Daarom presenteerde dit keer ook een groep eerstejaars ICT-studenten hun project. Zo is het project niet alleen co-creatief, maar ook multidisciplinair.
De studenten gaven aan dat zij het heel leuk vinden om hun project op deze manier te presenteren en zo te wennen aan het werken voor een echte opdrachtgever.

Voorafgaand aan het laatste presentatieblok waren er twee gastsprekers uitgenodigd die meer vertelden over de bitcoin. Samir Lahiri en Jurjen de Vries van Permanent Beta deelden hun kennis hierover en gingen met de aanwezigen het gesprek aan over centraal en decentraal binnen deze actualiteit.

Meer nieuws

22 februari 2018

Studenten helpen verzakkend Gouda

Studenten helpen verzakkend Gouda Lees verder »

26 januari 2018

Samenwerken in het Huis van de energietransitie

‘Hier worden de vakmensen van de toekomst opgeleid’ In de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht is op 25 januari het ‘Huis van de energietransitie’ geopend. Diederik Samsom, voorzitter van de Programmaraad van... Lees verder »