23 april 2018

Eerste Permanent Beta bijeenkomst succes

Het onmogelijke mogelijk maken. Dat was het thema van de eerste meetup van de Permanent Beta bijeenkomst georganiseerd door de gemeente Gouda en mboRijnland. Het doel? Mensen samenbrengen om kennis te delen over technologie. Als een volleerd spreker heette Valentino, tweedejaars student Smart Technology de aanwezigen welkom. “De opkomst is wat lager dan we hadden gehoopt, maar voor een eerste keer zijn we tevreden. De ruimte voor de volgende keer is in ieder geval al gereserveerd.”

Het onmogelijke mogelijk maken, dat is ook waar innovatielab VRSpace zich dagelijks mee bezighoudt. Studenten, docenten en mensen uit het bedrijfsleven (Rabobank, MetaalUnie) luisterden aandachtig naar Darrius Heyerdapour oprichter en eigenaar van het Goudse bedrijf dat zich specialiseert in VR-technologie. Wat is eigenlijk het verschil tussen 2D, 3D en 4R? (bij dat laatste sta je er middenin) Welke 4R brillen zijn er? (Virtual reality, Augmented Reality, Mixed Reality)

Tenslotte demonstreert Darrius de app die VRSpace heeft gemaakt in opdracht van een ziekenhuis in Den Haag. Kinderen worden hiermee voorbereid op hun operatie. Gefilmd wordt vanuit het perspectief van een kind. Hiervoor is een door VRSpace ontwikkelde camera gebruikt, vertelt Willem van Bortel, technisch directeur van VRSpace.

3D 360 graden filmpjes

“Ik ontwikkel software en hardware. Het voordeel hiervan is dat ik een compleet systeem kan ontwikkelen.” Met deze woorden heeft Willem de volledige aandacht van de studenten. “Onze hersenen zijn heel gevoelig voor beweging. We wilden een rijdende 3D VR camera maken die dat voorkomt. We zijn heel simpel begonnen, het moest iets met een stok en wielen worden, en de camera mag niet draaien. Het resultaat is een rijdende camera die 3D 360graden filmpjes maakt.”
“Hoe hard kan dat ding?” klinkt het uit de zaal. Maar ook, waarom gebruik je hier geen drone voor? Willem: “Een drone werkt in principe ook heel goed, toch is het niet nauwkeurig genoeg, deze camera is dat wel. Bovendien kun je met een drone 20 minuten filmen, met deze camera 2,5 uur.”

Techniek hoeft niet moeilijk te zijn

“Wat was je grootste strubbeling?” Daar hoeft Willem niet lang over na te denken: “De servo’s ontploften constant na 4 a 5 minuten. Die dingen kosten 100 euro per stuk. Hop, daar ging er weer één. Uiteindelijk hebben we bedacht om een besturing te gebruiken op de plek van de servo. Probleem opgelost. Techniek hoeft niet moeilijk te zijn.”

En dan komt het leukste stukje van de meetup. Student Jasper mag als vrijwilliger live de VR introductie experience beleven waarbij de handen in VR worden gebruikt. Hilariteit wisselt zich af met verbazing. Techniek is misschien voor deze aanwezigen niet moeilijk, maar blijft nog steeds indrukwekkend.

Er ontstaat vervolgens een discussie voor welke sectoren deze camera interessant zou kunnen zijn. Hans van Rheenen, docent aan het mboRijnland: “Bij de koksopleiding zou dit een goede manier kunnen zijn, om studenten live te laten meekijken in de keuken van een topkok.”
“Goed idee, we hebben net besloten te gaan koken”, reageert een student adrem.

 

Vrouwenschool in Kafountine

En dan weer even serieus. Rutger Schilpzand en Hans van Rheenen vertellen tenslotte over de school SatangJabang in Kafountine, Senegal. MboRijnland ondersteunt deze vrouwenschool met behulp van de eigen studenten. Zo zijn vier jaar geleden acht studenten ernaar toe gegaan en hebben hun oude – zelf opgeknapte – laptop meegenomen en daar achtergelaten. Hoe zorgen we dat onderwijs voor jonge vrouwen in zuid Senegal toekomst bestendig is? Welke ideeën hebben jullie?

Om inbraak tegen te gaan, oppert een student, kan een camera worden geplaatst die elke keer als er iets bewegend in beeld komt een foto maakt. “Is vrij goedkoop en gebruikt weinig stroom.” Vervolgens ontstaat er onder de studenten een discussie. “Maar als het donker is, zie je niet veel, bovendien is de dief weg. Hang een er buzzer aan de camera”, stelt een klasgenoot voor.

Docent Hans motiveert de studenten hier goed over na te denken. “Is een idee uitvoerbaar, dan maken we er een project van en gaan we erheen om het uit te voeren.”
De presentaties worden afgerond en dan begint het speelkwartier. Iedereen mag even de VR introductie experience beleven. En niet alleen de studenten…
De eerste meetup zit erop. De volgende wordt al voorbereid.

Meer nieuws

17 mei 2018

Student Smart Technology Uitblinker mboRijnland 2018

Mike Burghout is de Uitblinker 2018 van mboRijnland. In een vol en warm theater in Alphen aan den Rijn eindigde hij woensdagavond als winnaar van vijf genomineerden. De student Smart... Lees verder »

19 april 2018

Nieuw samenwerkingsinitiatief energietransitie

De uitdaging is aanvaard… Gistermiddag ondertekenden 20 ROC’s en AOC’s het programma “De Uitdaging”; een samenwerkingsinitiatief rondom de energietransitie. Het Da Vinci College en mboRijnland zijn hierbij koplopers. UNETO-VNI, OTIB... Lees verder »