21 februari 2019

Studenten denken mee om demente ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen

Op donderdag 7 februari hebben studenten Smart Technology, ICT en Zorg met elkaar aan de kick-off van het project VeprleegThuis deelgenomen. Het doel was een goed beeld te krijgen van de problematiek bij het werk van VerpleegThuis, waarbij het accent lag op mogelijke technische oplossingen.

VerpleegThuis is een organisatie die verpleegkundige verzorging biedt aan dementerenden die nog zelfstandig thuis wonen. Deze cliënten zouden anders naar een verpleeghuis gaan. In veel gevallen willen de mensen liever zo lang mogelijk thuis blijven wonen, ook omdat ze vaak nog een partner hebben. Doordat VerpleegThuis de zorg kan bieden, kunnen mensen met dementie dus langer thuis wonen.

Simpele oplossingen

Michelle Leijendekkers van VerpleegThuis schetste diverse situaties waar zij als verpleegkundige mee te maken hebben. Zo zou men graag willen weten wat het gedrag is van de cliënt tijdens de avond en nacht. Is iemand onrustig, gaat hij/zij vaak uit bed, gaat iemand dwalen?

Daarnaast gaf Michelle aan dat veel cliënten het dag- en nachtritme niet meer volgen. Ze vroeg de studenten na te denken of er simpele oplossingen zijn te bedenken om dit te verhelpen. Uitgangspunt is steeds dat men vaak in een ouder huis woont, waar weinig nieuwe voorzieningen zijn.

“Wat is het gedrag van de cliënt gedurende de nacht”

De studenten hebben actief in de brainstormsessie met elkaar ven gedachten gewisseld en hebben hun eerste ideeën per groep aan het eind van de ochtend gepresenteerd. De volgende stap is voor de onderwijsdeskundigen om te bepalen waar de match zit tussen de opdracht en de leerdoelen voor de studenten. Dan gaan studenten daarmee aan de slag, met behulp van Scrumsessies om de opdrachten verder te concretiseren.

Meer nieuws

21 februari 2019

Kick-off Groene Hart Ziekenhuis

Op vrijdag 8 februari hebben studenten Smart Technology, ICT en Zorg met elkaar aan de kick-off van het project Groene Hart Ziekenhuis deelgenomen. Het doel was een goed beeld te... Lees verder »

20 februari 2019

Jaarconferentie succesvol CIV Smart Technology bij TU Delft

Blijf out of the box denken en vier successen. Dat was de boodschap van Maarten Steinbuch, hoogleraar op het gebied van hightech systemen. Zijn bevlogen rede was het hoogtepunt tijdens... Lees verder »