Living Lab Palenstein Aardgasvrij

Living Lab Palenstein Aardgasvrij

In een living lab werken studenten samen met bedrijven aan het oplossen van een maatschappelijk vraagstuk, op locatie. In het geval van het Living Lab Palenstein is dat op het gebied van energietransitie in Zoetermeer.

Inhoud

In Living Lab Palenstein Aardgasvrij gaan studenten samenwerken met bedrijven rond het vraagstuk energietransitie in woonwijken. Het wordt een experimenteer- en leeromgeving met mogelijkheden voor samenwerking van vmbo, mbo en hbo studenten en voor onderwijs op maat aan bedrijven. Daarnaast gaat het living lab ruimte bieden voor lezingen en discussies voor een ieder die geïnteresseerd is in de Next Generation Woonwijk en de uitdagingen rond de energietransitie.

Deelnemers

Het project is bedoeld voor:

  • bouw- en installatiebedrijven
  • studenten en docenten in het vmbo, mbo en hbo
  • gemeenten in de metropoolregio Rotterdam Den Haag

Het project wordt ondersteund door gemeente Zoetermeer, MBO Rijnland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Dura Vermeer, Stedin, Unica, Van Dorp installatie, Complex E-techniek, Van der Pol Electrotechniek, Siemens, Flec Nederland.

Status

Fase 1: maart – september 2018
Partners van het CIV Smart Technology en nieuwe samenwerkingspartners verkennen hoe het living lab er uit zou moeten zien en welke vraagstukken en leerdoelen op verschillende onderwijsniveaus aan de orde kunnen komen. Deze eerste fase is afgerond met een businessplan/samenwerkingsovereenkomst. Inmiddels zijn de eerste drie actieprogramma’s gepresenteerd.

Fase 2: september 2018 – augustus 2019
Deze fase is gericht op realisatie en het in bedrijf stellen van het living lab in Palenstein.

Lees hier wat de vervolgstappen precies betekenen Koplopersgroep Palenstein

Media

In de Living Lab Community App, een digitale community kunnen mensen elkaar vinden en volgen, zich aanmelden voor de programma’s, zelf events aankondigen of daarvoor aanmelden en kun je vragen of suggesties doen aan de community. De app telt inmiddels ruim 20 leden. Je kunt je aanmelden via Livinglab app. Je maakt onderdeel uit van het groeiende netwerk van professionals die nieuwe kennis, vaardigheden en relaties willen opdoen rond het centrale vraagstuk “Energietransitie in Next Generation Woonwijken”. De community verbindt studenten, docenten, teamleiders, ondernemers en werknemers.

Contact

Gert Jan Huisink, gertjan.huisink@1ocean.nl, 06-1047 3407
Annewieke Baank, annewieke.baank@1ocean.nl , 06-4481 25 33