Studenten van het tweede en derde jaar Smart Technology presenteerden hun ontwerpen van de afgelopen periode aan docenten, opdrachtgevers, partners van het CIV en ouders. In groepjes hebben zij gewerkt aan een case van een opdrachtgever of aan een eigen project. De raadzaal van het Huis van de Stad van de gemeente Gouda was het toneel van deze bijeenkomst.

In opdracht van de Omgevingsdienst Midden Holland had een groot deel van de tweedejaars gewerkt aan een systeem om de luchtkwaliteit in Gouda te meten. Sensoren voor het meten van fijnstof en stikstofoxide waren de centrale onderdelen van hun ontwerpen. Doel was om deze sensoren te plaatsen op voertuigen zodat metingen op verschillende plaatsen uitgevoerd worden.
Het meten van fijnstof wordt echter bemoeilijkt of is zelfs onmogelijk als de luchtvochtigheid hoog is. Hiervoor droegen de studenten verschillende oplossingen aan. Ook was er nagedacht over het visualiseren van de gegevens bijvoorbeeld door middel van een webapplicatie waar meetwaarden op de kaart van Gouda geplot worden.
Uitgedacht, ontwikkeld, gebouwd en geprogrammeerd
Wat is leuker dan werken aan een vraagstuk dat je zelf hebt bedacht. Bijvoorbeeld de ruimte van de 3D printers op school voorzien van een slim slot dat alleen geopend kan worden met een pasje. Zo’n oplossing bestaat uiteraard al in verschillende gebouwen, maar het bijzondere van dit project is dat studenten het hele product zelf hebben uitgedacht, ontwikkeld, gebouwd en geprogrammeerd.
Zoals in het echte dagelijkse leven, liep natuurlijk niet alles volgens plan. Het 3D printen was niet altijd perfect, zoals wij het wilden, merkte iemand op. Ondanks sommige tegenslagen gaven de studenten aan de opdracht heel inspirerend te vinden. “Het was soms best lastig, maar toch voelden we ons uitgedaagd om verder te denken een oplossing te vinden.”

Meetwaarden beschikbaar via een monitor
Twee andere studenten ontwierpen een slim irrigatiesysteem voor in een kas. Omdat niet elke plant dezelfde behoefte aan vocht heeft, werd een systeem uitgedacht waarin elke plant zijn eigen vochtsensor krijgt en naar behoefte via een pompje het benodigde water toegediend krijgt. Uiteraard komen alle meetwaarden inclusief overige waarden zoals temperatuur beschikbaar via een monitor, zodat het proces gevolgd kan worden.
Een parkeersysteem voor een golfclub was de uitdaging van een andere opdrachtgever waar studenten mee aan de slag zijn gegaan. De club heeft drie verschillende parkeerterreinen die optimaal benut moeten worden. Via lussen in de weg wordt het aantal auto’s bijgehouden en gemeten of een auto het parkeerterrein op of af rijdt. De gasten zien op een scherm of er nog plaats is op het terrein. Mocht dit vol zijn, dan is er een doorverwijzing naar een andere parkeerplek. Op een beeldscherm in het clubgebouw kan de beheerder alles volgen en naar wens de gegevens op de monitor aanpassen.
“Dit is echt core business”
De interesse van het publiek was na afloop van iedere presentatie groot. Er werden veel vragen gesteld en aanbevelingen gedaan. Voorzitter van Gouda Onderneemt nam spontaan nog het woord. “Ik ben onder de indruk van wat jullie vandaag hebben laten zien. Dit is echt core business. Ik zou jullie graag in contact willen brengen met een paar bedrijven waarvan ik weet dat dit echt interessant voor hen is. Tot slot wil ik jullie meegeven: houd vast, houd vol en zoek contacten.” Teamleider Techniek en ICT bij mboRijnland, Peter Scheurwater reageerde enthousiast op dit aanbod.
Na alle lof sloot docent Hans van Rheenen de bijeenkomst af: “Het belangrijkste is dat de studenten veel leren van deze projecten. En dat doen ze misschien nog wel meer dan dat ze zelf beseffen.”
Gerelateerd nieuws
- De Jaarconferentie (die een paar jaar niet heeft kunnen plaatsvinden wegens covid) werd dit jaar op 17 mei georganiseerd in de Dutch Innovation Factory. Een pri...
- Hoe managen we de ondernemende generatie Z nu én morgen? Alda Kroneman van TwoChange deelde met enthousiasme haar kennis tijdens deze succesvolle 3e bijeenkomst...
- Documenten vinden en opslaan, saai en vervelend? Niet volgens de Software Development studenten van mboRijnland. Zij bedachten een paar verrassende oplossingen!...
- 1. Ontwerp een huis met een aantal elektrische apparaten die werken op duurzame opgewekte energie en sla de overgebleven energie op in een thuisbatterij.2. Hoe ...