Nieuwe opleiding: Eerste Autoschadetechnicus
De gemiddelde autorijder zal het niet beseffen, maar tegenwoordig zit er méér elektronica in een koplamp van de auto dan vroeger in de héle auto zat. Aan alle kanten wordt de auto volgestopt met sensoren. De auto wordt steeds veiliger. Maar na bijvoorbeeld een kopstaartbotsing vraagt het ook veel meer om de schade aan de auto te herstellen. mboRijnland speelt in op een grote behoefte door in augustus 2022 de niveau 3plus-opleiding Eerste Autoschadetechnicus (AST) te starten. Een prachtige co-creatie van autobranche en onderwijs.
Volop ruimte
Ellard de Vries is onderwijskundig teamleider. “Als mboRijnland leiden we jonge mensen zó op dat ze kunnen participeren in de samenleving. Dat ze als ze dat willen kunnen doorstromen naar het hbo. En dat ze van toegevoegde waarde zijn voor het bedrijfsleven. Kijk je dan naar de autoschadebranche, dan zie je dat die zich enorm ontwikkeld heeft. Als je vroeger schade reed, was dat een kwestie van uitdeuken en spuiten. Nu komen er veel meer dingen bij kijken. Want in de auto zijn niet alleen heel veel sensoren verwerkt, maar ook geavanceerde batterijsystemen, aluminium, carbon, diverse kunststoffen en hoge sterkte staal. Vanuit de wetgeving zijn de normen voor de branche aangescherpt. Alleen met een eerste autoschadetechnicus in huis zal je straks alle schadeherstelwerkzaamheden aan een auto nog mogen uitvoeren. Er is dus volop ruimte in de branche voor goede mensen. Ik ben blij dat wij vanaf augustus die goede mensen gaan opleiden, in een mooie co-creatie met het bedrijfsleven.”
Up-to-date onderwijs
De opleiding Eerste Autoschadetechnicus moet een goed geoutilleerde, herkenbare en mooie plek in de regio vormen. Een bedrijfsschool waarin schadebedrijven, leveranciers, brancheverenigingen, scholen in de omgeving en mboRijnland samenwerken aan innovatie van het onderwijs. Ellard de Vries: “Samen zorgen we ervoor dat we de toekomst aankunnen. Dat we zorgen voor voldoende goed gekwalificeerde medewerkers en up-to-date onderwijs. We spelen in op de veranderingen die de toekomst brengt. We delen kennis met elkaar en leren zo van elkaar.”
Een opleiding die ieder jaar drukker wordt. Waar met trots en passie wordt gewerkt. Waar studenten trots zijn dat ze deze opleiding kunnen volgen. Ellard de Vries: “Wij willen graag gelijke trend houden met het bedrijfsleven. In co-creatie kijken we welke kennis en vaardigheden een eerste autoschadetechnicus nodig heeft. We ontwikkelen de opleiding graag mét de expertise van ons CIV Smart Technology.”
Goede boterham
Samen tot mooie dingen komen: het zit Albèrt de Goey in het bloed. Hij is directeur ABS Autoherstel Ad de Goey, was tot voor kort bestuurslid van Woerdens Techniek Talent, een samenwerkingsverband van overheid, scholen en bedrijfsleven, dat jongeren stimuleert om een technisch beroep te kiezen. Woerdens Techniek Talent realiseerde in 2020 de TechnoHUB, een locatie waar technisch onderwijs wordt gefaciliteerd. Albèrt de Goey is al heel snel betrokken geraakt bij de ontwikkeling van de nieuwe opleiding.
“Ik heb er alle belang bij dat deze opleiding goed van de grond komt. Wij kunnen jonge mensen goed gebruiken. Zij kunnen in de autoschadeherstelbranche een goede boterham verdienen. Het is ook heel dankbaar werk. Mensen leven een gekreukte auto in en krijgen die glanzend weer terug.”
Auto als intelligent object
“In de nieuwe opleiding leren jongeren alles over de nieuwe materialen en verbindingstechnieken die in de auto worden gebruikt, maar ook over auto-elektronica en wielgeometrie: hoe een auto zich gedraagt op de weg. Ik vind het geweldig dat mboRijnland AST straks als een volwaardige mbo-opleiding aanbiedt. Dat is hard nodig. De auto wordt steeds meer een intelligent object en die moeten we ook zo behandelen.”
Inmiddels hebben zo’n twintig bedrijven hun medewerking toegezegd aan deze co-creatie. Albèrt de Goey: “Ik ben ervan overtuigd, dat de docenten van mboRijnland de input uit onze branche willen gebruiken om een mooie opleiding te maken. En dat wij van mboRijnland kunnen leren hoe we de benodigde vaardigheden zo goed mogelijk over kunnen brengen. We kunnen elkaar daarin versterken.”
School en branche hebben een lange termijn commitment om samen een opleiding te creëren voor scholing, na- en bijscholing, waarin één plus één drie is. Aan het begin van het nieuwe studiejaar zal de eerste lichting studenten met de opleiding beginnen.
Lees op onze website meer over de opleiding Eerste Autoschadetechnicus
Gerelateerd nieuws
- Een fantastische bijeenkomst bij het Duurzaamheidscentrum Zoeterwoude met Yung Lie en Jeroen Schrama van Duurzaam Leiden, Lucille Klaassens van de gemeente Leid...
- Deze week startte in Zoetermeer voor de ICT eerstejaars studenten het studiejaar 2023-2024. Naast de hbo-ICT studenten deden dit jaar voor het eerst ook de eers...
- Het studiejaar 2023-2024 is gestart. Wij kijken er naar uit om samen met onze partners en met andere belangstellenden te werken aan de belangrijke thema’s...
- Namens het CIV ST team wensen wij je een hele fijne zomer! Wij kijken er naar uit om in het nieuwe schooljaar samen door te gaan met het ontwikkelen van innovat...