Eindpresentaties CIV Smart Technology laten slimme oplossingen zien

Hoe stimuleer je mensen na een operatie om meer te bewegen? Hoe kun je zien of het goed gaat met demente mensen die zelfstandig thuis wonen? Of kun je een oplossing bedenken om Gouda beter toegankelijk te maken voor mindervaliden? Eerstejaars studenten van de opleiding Smart Technology uit Gouda bogen zich de afgelopen tien weken over deze vraagstukken. Zij deden dit vaak met hulp van studenten Zorg die hun goede kennis over de zorgvraag inbrachten en studenten ICT voor aanvullende programmeer-skills. Op donderdag 27 juni presenteerden de studenten gezamenlijk hun resultaten en lieten de gemaakte prototypes zien. Dit leverde vaak verrassend slimme oplossingen op.

Teamleider Peter Scheurwater verwelkomde de studenten op de bovenste verdieping van hightech bedrijf Technolution uit Gouda. Technolution is een van de partners van het CIV Smart Technology en zij stelden hun moderne locatie gastvrij ter beschikking. De locatie gaf ook nog eens een mooi uitzicht over de stad Gouda.

Vanaf februari hebben de studenten voor verschillende opdrachtgevers gewerkt. Dit waren de gemeente Gouda en GAB, het Groene Hart Ziekenhuis, VerpleegThuis en een lokale voetbalvereniging. Door het presenteren van hun project werken de studenten ook aan hun soft skills. Dit is belangrijk omdat presenteren en communiceren een belangrijk aspect is binnen hun toekomstige werkzaamheden. Peter Scheurwater benoemde dit als volgt: ‘Jullie hebben goud in handen, maar hoe ga je dit verzilveren?” Voor het presenteren werden de studenten beoordeeld door de aanwezige opdrachtgevers, bedrijven, CIV-partners, docenten en ouders.

De projecten
Slimme oplossingen voor mensen met dementie
VerpleegThuis heeft als organisatie veel te maken met cliënten met dementie. Voor deze cliënten ontwikkelden studenten verschillende prototypes om het werk van de zorgmedewerkers te ondersteunen. Van een slimme spiegel met spraakherkenning tot systemen die de locatie van een cliënt in zijn of haar woning kunnen weergeven zonder de privacy van die persoon te schenden.

Meer bewegen in het ziekenhuis
Het Groene Hart Ziekenhuis had de casus voorgelegd van mensen die na een operatie te weinig beweging krijgen. Hoe kun je deze mensen stimuleren om te gaan bewegen? Studenten bedachten een systeem waarbij patiënten punten kunnen verzamelen gedurende een wandeling door het ziekenhuis. Op strategische plaatsen in gangen of bovenaan trappen worden kaarten met een code opgehangen. De patiënt krijgt een scanner mee en elke gescande kaart levert punten op. Wat motiveert deze patiënten om die punten gaan verzamelen? Daar hadden de studenten uit Gouda een gevat antwoord op: “Ze krijgen een stroopwafel bij de koffie”.

Toegankelijkheid Gouda
Voor mensen met een lichamelijke beperking is een bezoek aan de binnenstad van Gouda een uitdaging. Om te ervaren wat slechtzienden of mensen in een rolstoel allemaal tegen komen, hebben de studenten aan het begin van het project zelf een wandeling door de stad gemaakt in een rolstoel of met een speciale kokerbril op. Uit de presentaties bleek dat dit indruk heeft gemaakt. Als oplossing hebben de studenten een slimme bril met een sensor ontworpen, waarmee objecten op straat gedetecteerd kunnen worden. Via een trilapparaat in de hand voelt de gebruiker of het object zich links, recht of recht vooruit bevindt. Een andere groep bedacht een jas met ingebouwde sensoren in mouwen en op de schouder om geparkeerde fietsen, lantarenpalen en reclameborden op straat te kunnen ontwijken.

Virtual reality
Ontwikkel een virtual reality omgeving in een voetbalstadion, waarbij je tegen een bal kan trappen. Voor dit project maken de studenten gebruik van een VR-bril en sensoren die bevestigd worden op ellebogen en voeten. De simulatie is zo realistisch mogelijk gemaakt. Via de VR-bril kan de sporter om zich heen kijken en het hele stadion zien. Ook zijn er geluiden van publiek opgenomen. Het schieten tegen een bal en het nemen van penalty’s in een vol stadion kunnen hiermee getraind worden. Zo krijgen de jonge voetballers een realistische ervaring en leren ze omgaan met nieuwe situaties. Doel is dat ze zich metaal beter kunnen voorbereiden op het spelen in een groot stadion.

Complimenten van CIV-partner
Marie-Claire van Doremalen, regiosecretaris van de Koninklijke Metaalunie ook partner van het CIV Smart Technology, sprak de studenten na afloop van de presentaties toe. Zij constateert dat de eerstejaars studenten Smart Technology enorm veel hebben geleerd. Zowel op het technische vlak, als ook in hun eigen ontwikkeling. Van Doremalen was aangenaam verrast over wat ze had gezien.
“Uit jullie presentaties blijkt, dat niet alles loopt zoals je van tevoren hebt gedacht. Soms werk je een oplossing uit, die vervolgens niet blijkt te werken. Ik begrijp dat dit niet leuk is en dat je het niet fijn vindt als er iets stuk gaat. Of dat het proces niet loopt zoals je had gedacht. En dan moet je opnieuw beginnen. Maar dit is ook hoe innovatie in het bedrijfsleven werkt. Soms gaat het tien keer fout, maar de elfde keer lukt het wel.”

Afscheid van Louis Bekker (Siemens)
Louis Bekker van Siemens (ook partner van CIV Smart Technology) heeft als projectleider vanaf de start van de opleiding een grote bijdrage geleverd aan het organiseren van de satellietlabs. Ook verzorgde hij zelf satellietlabs van Siemens over verschillende onderwerpen. Teamleider Peter Scheurwater bedankte Louis voor zijn enorme inzet met een mooie bos bloemen en de studenten gaven aansluitend een hartverwarmend applaus.

Gerelateerd nieuws

 • Geslaagde Jaarconferentie 2024
  7 mei 2024Nieuws
  Tijdens de Jaarconferentie blikken we terug naar de activiteiten van het afgelopen jaar én kijken we vooruit naar de aankomende periode. De Jaarconferentie vond...
 • Uitdagende opdracht voor studenten Technicus Engineering ST met SMC
  19 april 2024Nieuws
  Bij mboRijnland in Gouda staat een FMS-200 geleverd door SMC. De verschillende stations in deze minifabriek voor het onderwijs worden gebruikt bij de opleiding ...
 • Uitnodiging Jaarconferentie 17 april 2024
  27 maart 2024Nieuws
  Woensdag 17 april vindt de jaarlijkse CIV Smart Technology Conferentie plaats. Tijdens deze conferentie kijken we terug op 2023 en vooruit naar 2024. Daarnaast ...
 • Samenwerking Rijksoverheid en CIV ST Practor
  27 maart 2024Nieuws
  De Rijksoverheid kampt met een groot tekort aan i-professionals. Toch lukt het niet om nieuwe doelgroepen te werven, zoals mbo’ers en anderstaligen. Die staan n...