Op 6 april is het Energieloket mboRijnland officieel geopend. Wethouder Yvonne van Delft verrichtte de openingshandeling samen met Jan van Laake, directeur College Techniek & ICT mboRijnland en een student Installatietechniek.
Het energieloket is mede tot stand gekomen door CIV Smart Technology als intermediair onderwijs en bedrijfsleven, vertegenwoordigd door programmamanager Ineke de Graaf en projectleider Anneke van den Engel.
Jan van Laake, mboRijnland: “We zien het als onze opdracht om studenten mee te nemen in maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie. Samen met bedrijven, de gemeente zorgen we voor deze broedplek van kennis, een rijke leeromgeving waar studenten hun kennis van techniek kunnen integreren met het leren adviseren van mensen. Op naar een groen en duurzaam Leiden.”
Het Energieloket is sinds half februari open voor iedereen die meer informatie zoekt of advies wil over verduurzaming van de woning. Studenten en een docent van de opleiding Installatietechniek adviseren over de mogelijkheden en laten deze in het technieklokaal zien. Ze worden bijgestaan door een bouwtechnisch adviseur. Het advies is gratis en onafhankelijk. Het Energieloket is mede mogelijk gemaakt met subsidie van de gemeente Leiden.
Yvonne van Delft, wethouder Energie, Werk en Inkomen gemeente Leiden: “De energietransitie is hard nodig en ik ben blij dat in het Energieloket mensen worden geholpen om de juiste keuzes te maken als het gaat om het verduurzamen van hun woning. Hier kun je zien, horen en voelen waar het om gaat, de energietransitie wordt tastbaar gemaakt en dat is belangrijk. Dat studenten een rol hebben, vind ik als wethouder Werk en Inkomen natuurlijk ook heel fijn. We hebben iedereen nodig in deze opgave.”
Mede-initiatiefnemer en docent Installatietechniek Pim Kruijer: “Geweldig om als onderwijsinstelling te kunnen bijdragen aan een belangrijk thema als verduurzaming van de woning. Bovendien is het Energieloket voor de studenten een prachtige leeromgeving. Ze leren niet alleen hun vakkennis delen, maar ontwikkelen ook hun sociale vaardigheden in de gesprekken met de Leidse inwoners.”
Het Energieloket maakt gebruik van een technieklokaal. Hier kunnen bezoekers de nieuwste warmtepompen en zonnepanelen bekijken. Naast kennis op het gebied van installaties is een adviseur aanwezig met bouwkundige kennis. Dit is van belang, omdat een oplossing afhangt van de specifieke kenmerken van een woning. Maatwerk is dus vereist.
Kennis delen
Prawesh, student Installatietechniek: “Ik ben net afgestudeerd, onder andere met een werkstuk dat in het Energieloket staat. Ik heb een hybride warmtepomp opgebouwd, compleet met buffervat, boiler en toebehoren. Ik ben blij dat ik betrokken mag blijven bij het Energieloket mboRijnland. Ik vind de theorie leuk, maar mijn kennis in de praktijk brengen is natuurlijk de uitdaging. Ik hou ervan om kennis te delen. Dat kan hier volop.”
“Installatietechniek is een hartstikke interessant vak en volop in beweging. Er zijn steeds nieuwe ontwikkelingen en ik vind het leuk om mijn kennis over te brengen in dit Energieloket. Hier leer je ook weer van”, vult Twan, student Installatietechniek, aan.
Locatie, openingstijden en afspraak maken
Het Energieloket bevindt zich op de begane grond van locatie Lammenschans (Bètaplein 18, tegenover het fitnessplein). Het Energieloket is elke donderdagavond geopend van 18.30 tot 21.30 uur (op afspraak). Een afspraak kan gemaakt worden via https://www.gagoed.nl/energieloketmborijnland/
Gerelateerd nieuws
- De Jaarconferentie (die een paar jaar niet heeft kunnen plaatsvinden wegens covid) werd dit jaar op 17 mei georganiseerd in de Dutch Innovation Factory. Een pri...
- Hoe managen we de ondernemende generatie Z nu én morgen? Alda Kroneman van TwoChange deelde met enthousiasme haar kennis tijdens deze succesvolle 3e bijeenkomst...
- Documenten vinden en opslaan, saai en vervelend? Niet volgens de Software Development studenten van mboRijnland. Zij bedachten een paar verrassende oplossingen!...
- 1. Ontwerp een huis met een aantal elektrische apparaten die werken op duurzame opgewekte energie en sla de overgebleven energie op in een thuisbatterij.2. Hoe ...