Hackaton slimmer organiseren data

Documenten vinden en opslaan, saai en vervelend? Niet volgens de Software Development studenten van mboRijnland. Zij bedachten een paar verrassende oplossingen! Deze mochten zij maandag 17 april zelf komen presenteren bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Mark de Boer, pSG van het ministerie gaf de studenten een warm welkom en benadrukte nog eens hoe hard de rijksoverheid nieuw talent nodig heeft: “Onze data-opgave wordt de komende jaren alleen maar groter. En daar hebben we heel veel mensen voor nodig. Specialisten als jullie die met oplossingen komen waar we zelf nog helemaal niet aan hebben gedacht. Ik hoop dan ook dat jullie ons in de gaten gaan houden, en scherp gaan houden over wat data en onze digitale samenleving van ons gaat vragen.”

Een van die data-opgaven waar De Boer het over heeft, is het opslaan en vinden van documenten. Hoe kun je dit nu slimmer organiseren? Rond deze vraag organiseerde BZK Transparant (voor verbetering van de informatiehuishouding bij het ministerie) in februari al een hackathon met de mbo-studenten. Samen met I-Partnerschap. Daaruit kwam naar voren dat een beslisboom voor ambtenaren handig zou zijn. Met een virtuele assistent die ambtenaren door dit proces leidt.

De 10 weken daarna werkten de studenten keihard aan verschillende oplossingen voor deze virtuele assistent. En die mochten ze dus afgelopen maandag presenteren. Voor een aantal was dat nog best spannend, maar de sfeer in de zaal was goed en iedereen kon rekenen op sympathieke aanmoediging van medestudenten uit de zaal.

De meest verrassende oplossing? Dat was toch wel de versie die gebruikmaakt van ‘gamification’. Denk aan een avatar die je – naarmate je steeds meer gebruikmaakt van de beslisboom – kunt aanpassen met andere kleding of andere gadgets. En waarmee je ook badges kunt winnen, en zo de concurrentie met je collega’s kunt aangaan. Wie slaat de meeste documenten op de juiste manier op?

Alle oplossingen van de studenten zijn klaar voor gebruik en implementatie. Waarschijnlijk wordt dit de opdracht voor de volgende groep studenten van mboRijnland.


Dank aan Brechje Schouwerwou, Ines Prakke en Paulien van der Hoeven voor de opdracht. En aan
mboRijnland docent Arnoud van Breukelen voor het enthousiasme bij de opzet en uitvoering ervan!

Gerelateerd nieuws

 • Commitment verbreding Energieloket
  20 september 2023Nieuws
  Een fantastische bijeenkomst bij het Duurzaamheidscentrum Zoeterwoude met Yung Lie en Jeroen Schrama van Duurzaam Leiden, Lucille Klaassens van de gemeente Leid...
 • Introductiedag mboRijnland ICT studenten
  6 september 2023Nieuws
  Deze week startte in Zoetermeer voor de ICT eerstejaars studenten het studiejaar 2023-2024. Naast de hbo-ICT studenten deden dit jaar voor het eerst ook de eers...
 • We zijn weer begonnen!
  4 september 2023Nieuws
  Het studiejaar 2023-2024 is gestart. Wij kijken er naar uit om samen met onze partners en met andere belangstellenden te werken aan de belangrijke thema’s...
 • Zomervakantie
  11 juli 2023Nieuws
  Namens het CIV ST team wensen wij je een hele fijne zomer! Wij kijken er naar uit om in het nieuwe schooljaar samen door te gaan met het ontwikkelen van innovat...