Hackaton slimmer organiseren data

Documenten vinden en opslaan, saai en vervelend? Niet volgens de Software Development studenten van mboRijnland. Zij bedachten een paar verrassende oplossingen! Deze mochten zij maandag 17 april zelf komen presenteren bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Mark de Boer, pSG van het ministerie gaf de studenten een warm welkom en benadrukte nog eens hoe hard de rijksoverheid nieuw talent nodig heeft: “Onze data-opgave wordt de komende jaren alleen maar groter. En daar hebben we heel veel mensen voor nodig. Specialisten als jullie die met oplossingen komen waar we zelf nog helemaal niet aan hebben gedacht. Ik hoop dan ook dat jullie ons in de gaten gaan houden, en scherp gaan houden over wat data en onze digitale samenleving van ons gaat vragen.”

Een van die data-opgaven waar De Boer het over heeft, is het opslaan en vinden van documenten. Hoe kun je dit nu slimmer organiseren? Rond deze vraag organiseerde BZK Transparant (voor verbetering van de informatiehuishouding bij het ministerie) in februari al een hackathon met de mbo-studenten. Samen met I-Partnerschap. Daaruit kwam naar voren dat een beslisboom voor ambtenaren handig zou zijn. Met een virtuele assistent die ambtenaren door dit proces leidt.

De 10 weken daarna werkten de studenten keihard aan verschillende oplossingen voor deze virtuele assistent. En die mochten ze dus afgelopen maandag presenteren. Voor een aantal was dat nog best spannend, maar de sfeer in de zaal was goed en iedereen kon rekenen op sympathieke aanmoediging van medestudenten uit de zaal.

De meest verrassende oplossing? Dat was toch wel de versie die gebruikmaakt van ‘gamification’. Denk aan een avatar die je – naarmate je steeds meer gebruikmaakt van de beslisboom – kunt aanpassen met andere kleding of andere gadgets. En waarmee je ook badges kunt winnen, en zo de concurrentie met je collega’s kunt aangaan. Wie slaat de meeste documenten op de juiste manier op?

Alle oplossingen van de studenten zijn klaar voor gebruik en implementatie. Waarschijnlijk wordt dit de opdracht voor de volgende groep studenten van mboRijnland.


Dank aan Brechje Schouwerwou, Ines Prakke en Paulien van der Hoeven voor de opdracht. En aan
mboRijnland docent Arnoud van Breukelen voor het enthousiasme bij de opzet en uitvoering ervan!

Gerelateerd nieuws

 • Geslaagde Jaarconferentie 2024
  7 mei 2024Nieuws
  Tijdens de Jaarconferentie blikken we terug naar de activiteiten van het afgelopen jaar én kijken we vooruit naar de aankomende periode. De Jaarconferentie vond...
 • Uitdagende opdracht voor studenten Technicus Engineering ST met SMC
  19 april 2024Nieuws
  Bij mboRijnland in Gouda staat een FMS-200 geleverd door SMC. De verschillende stations in deze minifabriek voor het onderwijs worden gebruikt bij de opleiding ...
 • Uitnodiging Jaarconferentie 17 april 2024
  27 maart 2024Nieuws
  Woensdag 17 april vindt de jaarlijkse CIV Smart Technology Conferentie plaats. Tijdens deze conferentie kijken we terug op 2023 en vooruit naar 2024. Daarnaast ...
 • Samenwerking Rijksoverheid en CIV ST Practor
  27 maart 2024Nieuws
  De Rijksoverheid kampt met een groot tekort aan i-professionals. Toch lukt het niet om nieuwe doelgroepen te werven, zoals mbo’ers en anderstaligen. Die staan n...