ICT Hackathon: mbo studenten ontwikkelen toegangscontrole Archeon

De uitdaging: ontwikkel een nieuwe en goed beveiligde toegangscontrole voor museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn. Appeltje, eitje voor mbo studenten ICT Beheer en Applicatieontwikkeling zou je denken. Wat het technische gedeelte betreft misschien wel, maar de uitdaging zat hem vooral in de samenwerking tussen de verschillende ICT studenten, inspelen op de klantvraag en dan ook nog eens op een locatie, buiten de vertrouwde schoolbanken. Archeon directeur Monique Veldman, en opdrachtgever, was in ieder geval onder de indruk: “Dit zijn de techneuten van de toekomst.”

De ICT Hackathon duurde twee dagen en speelde zich af in een middeleeuws klooster in het museumpark Archeon. Tussen brandende kaarsen in houten kandelaars zaten studenten aan lange tafels te werken. De eerste klus was een goed werkend en stabiel netwerk aanleggen. Daarna werkten 40 studenten van ICT Netwerk/Beheer en Applicatieontwikkeling verdeeld over vier groepjes samen om een nieuw en goed beveiligd toegangscontrole systeem voor het museum te ontwikkelen. Een concrete ICT uitdaging van een serieuze opdrachtgever, legt Stef Smits, teamleider ICT en Mediavormgeving bij mboRijnland uit. “Het is nu de vierde keer dat we samen met het Alphense bedrijfsleven de ICT Hackathon organiseren. Via hen was er contact met Archeon. Voor alle partijen, maar vooral voor de studenten is dit een geweldige opdracht.”

Moeilijk om technische mensen te krijgen
Student Applicatie en mediaontwikkeling Misha, bevestigt dit: “Het is heel interessant om op deze manier aan een opdracht te werken. Je leert er wel van, dit is veel meer praktijkgericht.

Aron van Puffelen van Hill Safety was er vorig jaar ook bij. “Als bedrijf merken we dat qua techniek alles richting ICT gaat. Op de arbeidsmarkt is het moeilijk om technische mensen te krijgen. Vandaar dat wij zorgen dat we dichtbij de scholen zitten. Ik heb ze bij deze hackathon geholpen met het aanleggen met de bekabeling. Het valt mij op dat deze groep studenten echt supergemotiveerd is.”

Erwin Philips, van Lemontree prijst de samenwerking van de studenten. “Dat gebeurt op school niet en moeten ze tijdens deze opdracht wel doen. Ontwikkelaars en netwerkbeheerders zijn allebei creatief, maar beide vanuit andere gedachtegangen. In de praktijk kom je elkaar tegen en heb je elkaar hard nodig. Als bedrijf zijn we continu op zoek naar goed personeel. Als Alphens IT bedrijf, willen we de mensen dichterbij huis zoeken.”

“De studenten van mboRijnland die aan deze ICT Challenge meedoen, daarvan zijn de meeste derdejaars, maar ook een paar eerstejaars”, vertelt Smits trots. “Die eerstejaars zijn wel al wat oudere studenten, die hiervoor al een andere opleiding hebben gevolgd. Je moet namelijk wel iets kunnen als je aan een opdracht als deze meedoet. En toch zie je bij de meeste van tevoren koudwatervrees, ben ik daar wel goed genoeg voor?, vragen ze zich af. Deelname aan de hackathon is dus ook een overwinning voor ze persoonlijk.”

Toegang tot 24 uurs wifi
En dan na twee dagen presenteren de vier teams hun oplossingen aan de jury en wordt de winnaar bekend gemaakt. Archeon directeur Monique Veldman laat weten onder de indruk te zijn: “Jullie hebben echt keihard gewerkt en het was leuk te zien dat jullie tussendoor steeds overleg hadden met elkaar. Wie de beste is? Ik vind het echt een kwelling. Creativiteit, beveiliging, het ontwerp, jullie hebben alles meegenomen. Maar er was één team die kwam met een toegang van 24 uurs wifi. Dat gaf de doorslag.”

En dan worden de laptops dichtgeklapt. De jassen gaan aan, de scooterhelmen worden opgezet. De twee dagen ICT Challenge zijn voorbij. En met succes, voor alle partijen.

Gerelateerd nieuws

 • SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge deel 2
  23 maart 2023Nieuws
  De deelnemende teams Bouwkunde mbo4 van mboRijnland aan de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge 2023 zijn nu in de onderzoek fase belandt. Vandaag volgden ze ee...
 • FLEX21004 ontwikkeling opleidingen Leven Lang Ontwikkelen
  7 maart 2023Nieuws
  Op donderdag 23 februari 2023 beklonken afgevaardigden van de partners in het project FLEX21004 de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst voor de ontwik...
 • Kick-off The Ninja project met Ministerie BZK
  21 februari 2023Nieuws
  Vrijdag 17 februari 2023 is bij mboRijnland op Lammenschans de kick-off geweest van The Ninja project van het ministerie van BZK, bij het team ICT4 van mboRijnl...
 • Kick-off Bouw OntwerpChallenge
  16 februari 2023Nieuws
  Vandaag, dinsdag 16 februari 2023 vond de kick-off voor de studententeams van mboRijnland mbo4 Bouw onder begeleiding van docent  Myriam van Witteloostuijn-van ...