Dit keuzevak is in samenwerking met het CIV Smart Technology ontwikkeld om de vmbo leerling bekend te maken met het oplossend denken en daarbij de samenwerking te zoeken met anderen. De kern van het keuzevak Slimme Technologie is het proces en in mindere mate het product. De opdracht is om samen iets te ontwikkelen en zo te leren communiceren en samenwerken. Daarnaast is het van belang dat de leerling betrokken wordt bij een aspect van de techniek welke nog niet bekend is bij de leerling.

Inhoud
“Hoe kun je met bestaande (slimme) technologie iets slim maken?” Dat is de kern van het vak. Wij hebben gekozen voor het ontwikkelen van een regenmeter die zelf de hoeveelheid water meet. De leerling leert hierbij om samen met anderen naar een oplossing toe te werken. Dit keuzevak kan gebruikt worden als een cross-over keuzevak aangezien er ook drie andere voorbeelden zijn uitgewerkt. Waaronder de Infrarood sensor, deze zou toepasbaar kunnen zijn om in een verpleeghuis te controleren wanneer iemand zijn slaapkamer verlaat of iets dergelijks. Hierbij zouden Zorg en Welzijn leerlingen samen kunnen werken met Techniek leerlingen.
Het keuzevak bestaat uit een drietal uitgewerkt voorbeelden met programmeercode. Er is een 3D printerfile bijgevoegd voor de regenmeter. In de tekst staan vragen en LOB vragen. Daarnaast is er een Technoskills kaart ontworpen en met nodige theoretische informatie en kleine praktische oefeningen. Het geheel is ontworpen op basis van het 4C/ID model van Merrienboer.
Deelnemers
Het keuzevak is bedoeld voor VMBO Kader Beroeps en Gemengde leerweg.
Het geheel is in samenwerking met het CIV Smart Technology en Consortium Beroepsonderwijs ontwikkeld.
De scholen die er aan meegewerkt hebben zijn: Fioretti College, KTS Teylingen, Carmel College De Meander en 3D makerszone in Haarlem.
Status
Het keuzevak is inmiddels goedgekeurd door DUO. En heeft nummer 1334 gekregen.
Contact
Cees Bak, cbak@consortiumbo.nl, of telefoonnummer 06-10977735