Studenten en docenten van mboRijnland bouwen een elektrische TukTuk als eyecatcher voor de technische opleidingen

Hoe promoot je de technische opleidingen bij mboRijnland voor aankomende studenten op een manier zodat deze ook echt opvalt en hoe zorg je ervoor dat dit meteen een uitdagend project is voor de huidige studenten? De keuze was snel gemaakt toen de docenten Robert Krens en Bart Hoekendijk in het najaar van 2021 een TukTuk zagen staan in de hoek van de werkplaats van CIV-partner I-EM Delft. Zij wilden van dit voertuig een elektrische versie maken samen met studenten.

I-EM Delft heeft als kenniscentrum alle knowhow in huis als het gaat om het elektrificeren van voertuigen. Zij zetten hun expertise in om de docenten te ondersteunen bij dit project.

De afgelopen maanden hebben John en Martin Seiffers, de eigenaren van I-EM Delft, samen met de docenten de voorbereidingen getroffen voor het project. Studenten van de opleidingen Technisch Specialist Personenauto’s en Technicus Engineering zullen onder begeleiding van docenten de TukTuk gaan ombouwen tot een elektrisch voertuig. De TukTuk zal in de toekomst gebruikt worden als eyecather tijdens voorlichtingsmomenten in het voortgezet onderwijs. Ook worden de voorlichtingen uitgerust met een Virtual Reality component waarmee toekomstige studenten en hun ouders verschillende opleidingen beleven.

Op vrijdag 29 april vond de officiële aftrap van het project plaats met een gastcollege van John Seiffers over de energie- en mobiliteitstransitie aan studenten en docenten, waarin hij ook dieper inging op technische zaken zoals de communicatie tussen een laadpaal en de accu van een elektrische auto. De reacties waren heel positief “Supermooi om dit voor zoveel studenten en docenten te doen. Deze kennis uit de praktijk in het onderwijs krijgen is heel waardevol.”

Het ombouwproject zal in fasen verlopen, waarbij studenten in kleine groepen aan onderdelen van de TukTuk werken. Denk hierbij aan het plaatsen van de motor of het accupakket. Daarnaast zullen studenten een aansluiting voor het laden maken en houden anderen zich bezig met de VR-opstelling. Studenten van de opleiding Technisch Specialist Personenauto’s vinden dit een interessant project om aan te werken, omdat ‘uiteindelijk alle voertuigen elektrisch zullen worden’. De ervaring die ze hiermee opdoen, verwachten ze in toekomst goed te kunnen gebruiken.

Wij kijken uit naar de eerste E-TukTuk van mboRijnland. De bijgevoegd tekening geeft een impressie van het geplande eindresultaat.

 

Gerelateerd nieuws

 • SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge deel 2
  23 maart 2023Nieuws
  De deelnemende teams Bouwkunde mbo4 van mboRijnland aan de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge 2023 zijn nu in de onderzoek fase belandt. Vandaag volgden ze ee...
 • FLEX21004 ontwikkeling opleidingen Leven Lang Ontwikkelen
  7 maart 2023Nieuws
  Op donderdag 23 februari 2023 beklonken afgevaardigden van de partners in het project FLEX21004 de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst voor de ontwik...
 • Kick-off The Ninja project met Ministerie BZK
  21 februari 2023Nieuws
  Vrijdag 17 februari 2023 is bij mboRijnland op Lammenschans de kick-off geweest van The Ninja project van het ministerie van BZK, bij het team ICT4 van mboRijnl...
 • Kick-off Bouw OntwerpChallenge
  16 februari 2023Nieuws
  Vandaag, dinsdag 16 februari 2023 vond de kick-off voor de studententeams van mboRijnland mbo4 Bouw onder begeleiding van docent  Myriam van Witteloostuijn-van ...