Vmbo-leerlingen Zoetermeer maken kennis met techniekonderwijs bij mboRijnland

Woensdagmiddag 16 maart arriveerde een bus met 50 vierdejaars vmbo-leerlingen van het Oranje Nassau College uit Zoetermeer bij mboRijnland. De leerlingen, docenten en de decaan waren te gast bij de techniekafdeling in Gouda en rouleerden in kleinere groepen langs de verschillende opleidingen.

Aan de hand van een vragenlijst onderzochten de jongeren in de werkplaats van autotechniek allerlei onderdelen in, onder en naast de auto’s. Bij bouw stond een tiental pc’s met tekenprogramma’s klaar om zelf een huis te ontwerpen. In het lokaal van mechatronica maakten ze kennis met mbo-studenten, die werkten aan praktijkopdrachten met een robotarm en met transportsystemen. En na een introductie over warmtepompen en zonne-energie, liepen de leerlingen met de docent elektro- en installatietechniek door de school op zoek naar leidingen voor gas, water en licht. Hierbij kwam ook gebouwveiligheid en arbo aan de orde.

Het afwisselende programma van de vakdocenten van het mboRijnland zorgde ervoor dat de vmbo-leerlingen goed konden ervaren hoe het eraan toegaat op een vervolgopleiding.

Als bijkomende voordeel van dit bezoek in het kader van Sterk Techniek Onderwijs (STO) Zoetermeer geldt de persoonlijke kennismaking van de vakdocenten van het vmbo en het mbo met elkaar. Zoetermeer is één van de zes STO-regio’s waar mboRijnland, College Techniek & ICT, zich met het CIV Smart Technology inzetten om samen met vmbo-scholen, andere mbo-instellingen en het regionaal bedrijfsleven te werken aan aantrekkelijk en innovatief techniekonderwijs, zodat leerlingen van het voortgezet onderwijs goed voorbereid zijn om te durven kiezen voor een kansrijke en uitdagende carrière binnen de techniek.

Gerelateerd nieuws